The Centre of Attention homepage the centre of attention

Curierul National, Romania, 11/06/05

or back to the library  

Curierul national

Feminism si calatorii in timp la Bienala de la Venetia
Sambata, 11 Iunie 2005


La Venetia incepe azi cea de-a 51-a editie a Bienalei de arta contemporana, manifestatie care va dura pana la 6 noiembrie si consta in doua mari expozitii si 70 de pavilioane nationale.
Creata in 1893 de Primaria Venetiei, Bienala se imparte in prezent in sase sectiuni: film (Mostra), arhitectura, muzica, teatru, dans si arta contemporana.
Pentru prima data in istoria sa, Bienala de arta contemporana va fi condusa de doua femei, spaniolele Maria de Corral si Rosa Martinez, fiecare dintre ele conducand cate o expozitie.
La cateva sute de metri de celebra Piata San Marco, in imobilul Arsenale, se afla proiectul Rosei Martinez, "Intotdeauna putin mai departe", care gazduieste pe un spatiu de noua mii de metri patrati operele a 49 de artisti. Dupa cativa pasi, printre exponatele selectate de Rosa Martinez, afisele "pop-art" ale Guerrillia Girls vin sa aminteasca faptul ca "mai putin de 3 la suta dintre creatorii de Arta Moderna sunt femei, dar 83 la suta dintre nuduri sunt feminine".
Candelabrul facut in intregime din tampoane igienice de Joana Vasconcelos, artista nascuta la Paris in 1971 dar care locuieste la Lisabona, da de asemenea un caracter feminin, daca nu chiar feminist expozitiei.
Aceasta acorda mai mult loc instalatiilor sofisticate si inovatoare decat suporturilor traditionale, desi sculpturile nonagenarei Louise Bourgeois, doua spirale metalice suspendate, incearca, potrivit artistei, sa "controleze haosul". Mai multe instalatii mizeaza pe vizitator, care poate, de exemplu, sa asiste la propria inmormantare asezat pe catafalcul alb creat de Pierre Coinde si Gary O'Dwyer, sau sa urce in uriasul vas in forma de balena imaginat de japoneza Mariko Mori.
"Experienta artei", expozitia conceputa de Maria de Corral, se afla in "Gradinile" Bienalei, in apropiere de Lido, si reuneste 42 de artisti in cele 34 de sali ale Pavilionului Italia. Corral, fosta directoare a Muzeului Regina Sofia de la Madrid, a ales sa revina asupra trecutului, proiectul ei gazduind nume precum irlandezul Francis Bacon (1909-1992) si studiile sale in ulei asupra corpului uman sau spaniolul Antoni Tapies si picturile sale pe panza sau lemn.
Expozitia se deschide cu o fatada "Fara titlu" a americancei Barbara Kruger, care va primi in cadrul Mostrei un Leu de Aur pentru intreaga cariera, si care proclama: "Intri in istorie o data ce ai reusit in afaceri". "Experienta artei", pe care Maria de Corral o doreste "mai aproape de un centru de experimentare decat de un cumul de certitudini", lasa totusi si tinerii sa se exprime.
Este cazul lui Francesco Vezzoli, care ia peste picior Hollywoodul realizand genericul unei false superproductii despre imparatul roman Caligula.
"Am vrut sa ma infiltrez in sistem pentru a realiza o oglinda a industriei cinematografice actuale", spune italianul de 33 de ani care i-a reunit in acest film imaginar pe Courtney Love, Milla Jojovich si Benicio del Toro.
Manifestarea este, de asemenea, ocazia pentru numeroase tari de a prezenta un artist intr-un pavilion national. Anul acesta participa 70 de tari, mai multe ca oricand, printre acestea fiind si unele aflate pentru prima oara la Bienala: Albania, Afganistan, Kazahstan, Kirghizstan sau Uzbekistan.
Romania este reprezentata de Daniel Knorr, a carui lucrare consta intr-o eticheta lipita pe un perete al unui pavilion gol si nerenovat.

Mariana Belu